fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Regim alimentar dupa scoaterea fierei

Regim alimentar dupa scoaterea fierei

Afla de la medicii specialisti de la clinica de nutritie Dietalia care este cel mai bun regim alimentar dupa scoaterea fierei.

Ce este colecistul (fierea) si care este rolul sau?

   Fierea (vezicula biliara sau colecistul) are un rol foarte important in organism, prin eliberarea bilei in tractul digestiv. Ea ajuta la digestia alimentelor, la absorbtia grasimilor si a unor vitamine care se dizolva in grasimi, la inhibarea florei intestinale si la reglarea scaunului.

   Scoaterea chirurgicala a colecistului poarta denumirea medicala de colecistectomie. De cele mai multe ori, ea se realizeaza la pacientii cu litiaza biliara, o afectiune des intalnita generata in majoritatea cazurilor de supraincarcarea cu colesterol a veziculei biliare. Operatia presupune extirparea colecistului in intregime si nu doar a pietrelor, deoarece ele s-ar forma la loc (din moment ce organul bolnav este colecistul).

Simptome neplacute aparute dupa operatia de colecistectomie

   Frecvent, pacientii care au fost operati de fiere acuza numeroase simptome, pe care medicii le numesc „sindrom postcolecistectomie”. Ele pot aparea in 5 pana la 40% din cazurile operate si se datoreaza faptului ca lipsa fierii ingreuneaza digestia.

Simptomele cele mai elocvente sunt durerile in partea dreapta a abdomenului (sub coaste), gust amar, arsuri in piept, scadere in greutate si diaree persistenta la unii bolnavi chiar si mai multi ani. De aceea, operatia de scoatere a colecistului trebuie facuta doar cand nu exista alta alternativa.

Alimente interzise dupa scoaterea fierei

   Problemele dupa scoaterea fierii pot dura mai multi ani, pana cand sistemul digestiv al pacientului se obisnuieste cu lipsa bilei. De aceea, este important ca fiecare pacient sa urmeze un regim alimentar dupa scoaterea fierei, in care sa elimine alimentele care ii provoaca neplaceri.

   S-a constatat ca majoritatea bolnavilor operati de colecist nu tolereaza grasimile, deoarece nu mai exista bila care sa le absoarba. De aceea, se recomanda sa evitati maioneza (salata de vinete, salata boeuf), supele sau ciorbele grase (ex. ciorba de burta), prajelile (carne, cartofi prajiti, omleta, ceapa), afumaturile, tocaturile (carnati, mici, chiftele), mezelurile si lactatele grase (lapte gras, iaurt, smantana, branza grasa).

In functie de toleranta, eliminati din acest regim alimentar dupa scoaterea fierei condimentele, dulciurile (ciocolata, prajituri, cacao) si bauturile alcoolice. Nici unele mancaruri traditionale romanesti nu prind bine la unii pacienti (sarmalele, muraturile, varza sau fasolea).

Alimentele permise dupa scoaterea fierei

   Daca lista mancarurilor interzise vi s-a parut lunga, stati linistiti, deoarece exista o multitudine de alimente permise intr-un regim alimentar dupa scoaterea fierei.

Dimineata sau seara, puteti incerca lactate slabe (lapte si branzeturi fara multa grasime), fructe si legume crude, tarte cu fructe si apa plata sau slab mineralizata.

La pranz, meniul poate fi compus la felul intai de o supa sau ciorba de legume (care poate contine si carne slaba de pui sau vita), iar la felul doi de carne fripta sau fiarta rasol, piure de cartofi sau de legume fierte si o tocanita fara ceapa. Se poate consuma si sare in cantitate normala, cu avizul medicului.

Ce spun pacientii care urmeaza un regim alimentar dupa scoaterea fierei

– Dna Simona V., Constanta, 50 ani. Eu ma impac foarte bine cu produsele ce contin extract uscat de anghinare imbogatit cu saruri de magneziu. Nici nu incepe sa ma doara fierea, ca deja imi si trec greata si senzatia neplacuta. Se recomanda in colecistita, atonie si dischinezie hepatobiliara, constipatie, fermentatie intestinala, insuficienta digestiva, enterocolita, balonare, crampe intestinale, colita spastica, hepatite subacute sau cronice si manifestari alegice pe fond hepatic. 

– Dl Ion O., Zimnicea, 61 ani. Eu va recomand si produsul Redigest, de la Hofigal, care regleaza toata digestia si tranzitul intestinal. Este indicat in dischinezii biliare, litiaza biliara, sindrom postcolecistectomie, indigestii, hepatite cronice, ulcer gastro-duodenal, gastrite si duodenite. Se recomanda cel putin 2 cure consecutive cu 2 capsule de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inaintea meselor, urmate de tratament de intretinere cu 2 capsule de 2 ori pe zi (inaintea pranzului si cinei).

– Dna Maria S., Braila, 59 ani. Eu m-am operat acum 3 ani. Dupa operatie, unele alimente ma deranjau (laptele, castravetii, rosiile). Treptat, insa, am putut sa mananc absolut orice, cu conditia ca mesele sa fie mai dese si mai reduse cantitativ. Totusi bananele, supele si ciorbele le tolerez mai greu. Este un regim dificil, deoarece fiecare organism reactioneaza diferit dupa operatie. Eu iau, insa, diverse tratamente naturiste, care dau rezultate extraordinare, dar sunt dependenta de ele. Oricum, decat sa sufar, mai bine iau cateva remedii care ma ajuta…

– Dl Marin B., Craiova, 50 ani. Eu am facut operatie laparoscopica de colecist in noiembrie. La mine, cea mai mare problema a fost cauzata de gazul care mi s-a introdus in abdomen ca sa inlesneasca operatia, gaz care se resoarbe foarte greu, uneori in cateva saptamani. Medicul mi-a recomandat ca, pana se resoarbe gazul, sa evit fructele si legumele, pentru ca altfel e posibil sa apara dureri ca la nastere. In schimb, mi-a dat un remediu homeopatic Strontium Carbonicum 30CH (util pentru socul postoperator) si nectar de prune (care ajuta digestia si eliminarea gazului).

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Programeaza-te la o consultatie cu medic nutritionist la domiciliu

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Consultanta gratuita