Cum sa imi prepar singur bitterul suedez

   Bitterul suedez este un elixir universal descoperit inca din Evul Mediu de catre legendarul savant si alchimist Paracelsus, care a vrut sa creeze un elixir din plante pentru prelungirea tineretii. Timp indelungat, reteta a fost data uitarii, fiind folosita si transmisa din mosi stramosi doar intr-o familie de medici suedezi, numita Samst.

Dr. Klaus Samst, rectorul facultatii de medicina din Uppsala, este cel care a readus in atentia publicului bitterul. Se pare ca licoarea era intr-adevar eficienta, deoarece atat dr. Samst, cat si parintii si bunicii sai au trait pana la varste venerabile (dr. Samst a decedat la 104 ani, in urma unei cazaturi de pe cal!!!).

Bitterul suedez in Romania

   In urma cu 20 de ani, bitterul suedez a aparut si la noi in tara. Era un cuvant magic, o compozitie de plante cu puteri tamaduitoare, folosite ca tonic general pentru mentinerea vitalitatii si sanatatii.

Azi, bitterul suedez preparat la noi este mult mai eficient decat cel importat din strainatate. Acest adevar este motivat de faptul ca flora medicinala din Romania este extrem de bogata in plante medicinale amare si aromatice cu efecte foarte puternice. In plus, concentratiile de principii active de la bitterurile romanesti sunt mult mai mari decat la cele din strainatate.

Plantele din bitterul suedez si indicatiile medicale

   La noi in tara, cea mai cunoscuta reteta este micul bitter suedez, care contine o serie de plante amare cu calitati extraordinare de drenaj si detoxifiere a ficatului si bilei si de imbunatatire a sistemului nervos.

– Gentiana (ghintura) este o planta amara pura folosita de mai bine de 2000 de ani ca tonic amar, anti-toxic si stimulant al functiilor hepatice. Ea ajuta la regenerarea celulei hepetice, inhiba dezvoltarea virusului hepatic A, fiind recomandata in hepatita cronica. Datorita principiului sau activ numit amarogentina (considerata cea mai amara substanta din lume), ea stimuleaza puternic secretia si eliberarea sucurilor gastrice si a bilei necesare procesului de digestie, fiind indicata in crize biliare, dischinezie biliara si prevenirea litiazei biliare.

– Anghinarea este una dintre putinele plante amare cu o actiune benefica intensa asupra ficatului si a vezicii biliare. Ea vindeca infectiile hepatice, stimuleaza puternic eliminarea bilei in duoden, favorizeaza regenerarea celulelor hepatice, normalizeaza valorile colesterolului si este tonic amar digestiv puternic.

– Plantele amare aromatice (pelinul, coada-soricelului, coaja de portocal amar), amare saline (cicoarea, papadia) si amare mucilaginoase (lichenul de Islanda) stimuleaza eliminarea toxinelor prin cresterea peristaltismului intestinal si a secretiei sucurilor gastrice. Remediile amare au si un rol important in plan psihologic, alungand starile de dezamagire si tristete.

– Nucsoara are proprietati calmante, sedative, tonice si afrodisiace. Este indicata in boli gastrointestinale, stari de greata, paraziti intestinali, ejaculare precoce, nevralgii si apetit scazut. 

– Radacina de dictamn alb (frasinel) se utilizeaza in scop medicinal in litiaza renala, febra, leucoree si viermi intestinali.

– Radacina de angelica (dong quai) actioneaza ca sedativ, laxativ, diuretic, antispastic si usor antialgic. Este folosita in tratarea problemelor femeilor, cum sunt bufeurile si alte simptome din menopauza, sindromul premenstrual si uscaciunea vaginului.

– Iarba de smirna actioneaza ca antiseptic, dezinfectant si expectorant, stimuleaza sistemul imunitar si secretiile gastrice. Este utila in astm, bronsita, gripa, sinuzita si dureri de gat.

– Rubarba combate infectiile, elimina viermii si vindeca ulcerul duodenal si constipatia cronica.

– Radacina de tormentila (sclipeti) are proprietati curative in diareea cronica si enterocolita. Se foloseste si sub forma de gargarisime in gingivite, glosite, faringite si laringite.

– Radacina de colacul babei (Carlina acaulis) este un scaiete obisnuit in fanetele montane care are proprietati depurative, de stimulare a digestiei, diuretice, cicatrizante, puternic sudorifice si antibiotice. Planta contine inula (un zahar digerabil pentru diabetici) si oxid de carlina (antibiotic).

– Theriac venetian este o planta folosita in bronsite pentru actiunea sa expectoranta si antitusiva puternica.

– Radacina de zedoarie (tumernicul alb) este originara din India si Indonezia. Ea stimuleaza circulatia, purifica sangele, detoxifica organismul si este tonic uterin si afrodisiac.

Bitterul suedez – preparare si administrare

   Puneti intr-un borcan de 2 litri cate 2 lingurite de pulbere din plantele descrise anterior si 1,5 litri de alcool alimentar de 50-60 de grade. Lasati la macerat 2 saptamani, dupa care filtrati.

Intern, bitterul suedez obtinut se administreaza cate 1 lingurita diluata in 250 ml apa, dimineata si seara (profilactic) si cate 3 lingurite in tratamentul afectiunilor acute sau cronice.

Extern, se utilizeaza comprese cu bitter suedez, care se lasa 2-4 ore in caz de rani, cicatrice persistente, arsuri usoare sau medii, luxatii, entorse, intepaturi de insecte sau tromboflebita.

Articol creat de Dr. Sorina Bonda, redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Programeaza-te la o consultatie de nutritie la domiciliu.

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut