fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Alimentatia pentru hipotiroidism

Alimentatia pentru hipotiroidism, recomandata de medicii nutritionisti de la Clinica Dietalia

In acest articol discutam despre alimentatia pentru hipotiroidism, recomandata de medicii nutritionisti de la Clinica Dietalia.

Hipotiroidia, denumita si insuficienta tiroidiana sau mixedem, este o boala in care glanda tiroida nu mai produce cantitatea optima de hormoni. Afectiunea prezinta o pondere mult mai mare in randul femeilor, mai ales a celor ajunse la menopauza. Se estimeaza ca una din zece femei ar putea fi afectata intr-o oarecare masura de consecintele insuficientei tiroidiene.

In etapele de inceput, afectiunea nu provoaca simptome severe, ci poate doar o dificultate de concentrare, o stare de apatie si o rezistenta scazuta la frig, semne care pot fi puse pe seama schimbarii vremii sau a odihnei deficitare.

Din pacate, pe masura agravarii afectiunii si a perturbarii proceselor biochimice in care sunt implicati hormonii tiroidieni, simptomele se pot diversifica prin depresii prelungite, infertilitate, boli cardiace, afectiuni osteo-articulare sau obezitate, iar la nivel general poate avea loc o incetinire a metabolismului, cu toate consecintele care decurg din aceasta.

Folosirea hormonilor sintetici ofera rezultate atunci cand cantitatile utilizate sunt judicios stabilite, insa poate avea consecinte suparatoare in situatia unei dozari eronate.

Simptomele hipotiroidiei

Printre simptomele hipotiroidiei insiruim: slabiciunea, oboseala, retentia hidrica, sporirea masei corporale, toleranta redusa fata de frig, parul degradat, durerile musculare, iritabilitatea, tendintele depresive, dezordinile menstruale, libidoul sexual redus, constipatia, gandirea greoaie si problemele de memorie. Cand boala este neglijata, simptomele hiposecretiei se pot agrava. Mai rar, ea poate provoca complicatii severe, precum coma sau insuficienta cardiaca.

La femei, o metoda de depistare a hipotiroidiei este masurarea temperaturii bazale a corpului. Se masoara, vaginal, temperatura corpului trei zile la rand... Mai precis in a doua, a treia si a patra zi a ciclului menstrual. La femeile fara ciclu menstrual, temperatura se poate lua in oricare zi din luna, timp de 10 minute. O temperatura mai mare de 37 grade C indica hipertiroidia. Daca, insa, temperatura este mai mica de 36,5 grade C, aceasta poate sa fie un semn al hipotiroidiei. Existenta afectiunii va fi confirmata sau infirmata doar de medicul endocrinolog, iar medicatia alopata, cuprinzand preparatele hormonale si medicatia de rigoare, va fi strict individualizata.

Cauzele hipotiroidiei si caracteristicile bolii

O parte dintre cazurile de hiposecretie tiroidiana sunt datorate proceselor inflamatorii. Cauzele insuficientei tiroidiene pot fi anterioare sau concomitente proceselor inflamatorii aparute la nivelul glandei tiroide. In tiroidita de tip Hashimoto, cauza acestui proces inflamatoriu, caruia ii cad victima celulele secretoare tiroidiene, sta in atacul dirijat de catre propriul sistem imunitar, care, din motive necunoscute, nu mai recunoaste anumite tipuri de celule din organismul caruia-i apartine.

Nu intotdeauna, insa, hiposecretia este datorata problemelor tiroidei. Perturbarile de secretie ale unei singure glande endocrine tind sa creeze dezechilibre si in functionarea altor glande. De pilda, hipofiza poate sa nu produca suficient hormon de stimulare tiroidiana (TSH), astfel ca functionarea tiroidei va fi insuficienta. Alteori, atunci cand tiroida nu raspunde la semnalele hormonale ale hipofizei, organismul va incerca sa o stimuleze suplimentar, prin marirea cantitatii de hormoni hipofizari, fapt ce determina supradimensionarea graduala a tiroidei, cu formarea gusii exoftalmice.

Tratamente naturiste si alimentatia pentru hipotiroidism

In hipotiroidie se recomanda marirea consumului de alimente bogate in iod. Acestea sunt algele si alte produse marine, fasolea verde, soia, sarea iodata si ovazul. Dintre legume, conopida in stare proaspata este recomandata in alimentatia pentru hipotiroidism.

Infuzia de drobita (Genista tinctoria) - se adauga o lingurita de pulbere de planta (frunze si flori) la 250 ml de apa clocotita. Se lasa amestecul acoperit timp de 10 minute. Se beau, in hipotiroidie, 1-2 cani pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa.

Decoctul de laminaria (Laminaria flexicaulis) se pregateste adaugand o parte de produs vegetal la zece parti de apa rece. Vom lasa amestecul la macerat 4 ore, dupa care il vom fierbe. Se va bea, zilnic, cate o cana.

Decoctul de ovaz (Avena sativa) se obtine adaugand 10 linguri de boabe la un litru de apa si fierband amestecul timp de 30 de minute. Se beau cate patru cani pe zi.

Maceratul de ovaz se obtine din 10 linguri de boabe pisate, puse intr-un litru de apa rece si lasate 12 ore la macerat. Si din acesta se beau trei sau patru cani pe zi.

Se vor lua zilnic 3-5 g de spirulina (Spirulina platensis) sub forma de comprimate, pana la reglarea functiei tiroidiene. Dupa remedierea afectiunii se vor administra, in permanenta, cate 1-2 g pe zi.

Articol creat de Tomi Tohaneanu, redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.62

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat pentru hipotiroidie

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Programeaza-te